Pueblos Blancos: typisch Andalusië

Pueblos Blancos: typisch Andalusië

Malaga ligt natuurlijk in de regio Andalusië. En deze prachtige regio kenmerkt zich door de “Pueblos Blancos”; de witte dorpen. Je vindt deze unieke dorpjes voornamelijk in de provincie Malaga en Cadiz. Deze dorpjes zijn prachtig en zeker de moeite waard om te bezoeken.

De geschiedenis van de Pueblos Blancos

Van de achtste tot de vijftiende eeuw regeerden de Moren over grote delen van Spanje. In de dertiende eeuw eisten de Spanjaarden hun land weer op tijdens de herovering, de Reconquista. Hierdoor vluchtten vele Moorse boeren de bergen in, waar ze witte huisjes met dikke muren, ronde schoorstenen en kleine raampjes bouwden. Deze huisjes vormden samen de Pueblos Blancos! Tijdens de Reconquista dienden de pueblos blancos als fort. Bij ieder dorp vind je dan ook wel een bijbehorende burcht en grote stadsmuren. Deze dorpjes liggen hogerop en daardoor waren vijanden al van veraf te traceren. Toch werden de Moren uit deze dorpjes verjaagd en stonden de huisjes lange tijd leeg. Pas later trokken de Spaanse boeren erin. Als je er rondloopt, zie je toch nog erg veel terug uit de Moorse tijd.

Grazalema en Zahara de la Sierra

Grazalema is één van de bekendste Pueblos Blancos. Het is een prachtig dorp met een natuurpark: Parque Sierra de Grazalema. Het park is in 1977 door Unesco uitgeroepen tot biosfeerreservaat waarmee het het eerste echte natuurpark in Andalusië is. Grazalema is een van de grootste Pueblos Blancos en ligt op 800 meter hoogte. Vanuit Grazalema kun je lopen naar andere witte dorpjes, zoals Zahara de la Sierra. Daarvoor moet je wel een klim maken, dit dorpje ligt namelijk op 1500 meter hoogte. Hierdoor is het in Zahara de la Sierra ook een stuk kouder dan in Grazalema; kleed je daar goed op wanneer je deze tocht gaat maken. Maar als je er eenmaal bent, kun je genieten van een prachtig uitzicht. Het dorp ligt bovenop een berg waardoor je uit kunt kijken over een helderblauw meer. Genieten maar!

Arcos de la Frontera

Arcos de la Frontera ligt op 200 meter hoogte en kenmerkt zich, naast de witte huisjes natuurlijk, ook door hellende, smalle straatjes. Dit is een echte Moorse erfenis. Er zijn verschillende uitkijkpunten “miradores” die je een fantastisch uitzicht over het omringende landschap en rivier geven. Je kunt er daarnaast ook diverse monumenten bezoeken, maar het is er vooral ook erg gezellig. Er zijn verschillende gezellige (en lekkere) eettentjes waar je makkelijk een avond door kunt brengen.

Leave a comment