De gezondheidszorg in Spanje

De gezondheidszorg in Spanje

Wanneer je op seniorenvakantie gaat in Spanje, is het wel zo fijn om te weten hoe de gezondheidszorg in Spanje is geregeld. Natuurlijk hoop je dat je geen zorg nodig hebt op vakantie, maar het zou iedereen zomaar kunnen overkomen. Plotselinge kiespijn, een allergische reactie of een vervelende wespensteek kunnen een leuke vakantie behoorlijk verpesten. Deze dingen kunnen iedereen overkomen, en het is wel zo fijn om te weten dat er een betrouwbare specialist in de buurt is om je te helpen. Maar hoe is de zorg eigenlijk geregeld in Spanje? En wat als je als reiziger in Spanje spoedhulp nodig hebt? In deze blog vertellen we je alles over de gezondheidszorg in Spanje.

Systeem van gezondheidszorg

De gezondheidszorg in Spanje is heel goed geregeld en staat dan ook bekend als een van Europa’s beste gezondheidszorgsystemen. De meeste medisch specialisten aan de Costa zijn je vertrouwen waard. De gezondheidszorg in Spanje doet ook zeker niet onder voor de Nederlandse gezondheidszorg. Er zijn zelfs heel wat Nederlandse en Belgische dokters die zijn verhuisd naar deze plek. Bij deze specialisten kun je je dus gewoon in het Nederlands verstaanbaar maken, en anders is Engels voor de meeste ook te verstaan. In Spanje is het gezondheidszorgsysteem verdeeld in publieke en particuliere zorg. Alle werkende Spanjaarden hebben toegang tot de publieke zorg, maar voor de particuliere zorg moet je je verzekeren. Als je je als Spanjaard bijvoorbeeld wil verzekeren voor tandartskosten, moet je hiervoor een particuliere verzekering afsluiten. De kwaliteit van de publieke zorg verschilt enorm per plaats in Spanje.

EHIC

EU-burgers die in het bezit zijn van een EHIC kaart, hebben recht op dringende medische zorg in Spanje. Of je nou naar een publiek ziekenhuis of naar een publieke huisartsenpost gaat, met je EHIC kaart zul je goed worden geholpen. Met je EHIC kaart kun je echter niet terecht voor particuliere en niet-dringende medische zorg. Ook tandartsen vallen hierbuiten, evenals behandelingen die in Nederland wel gratis zijn maar in Spanje niet.

Verzekeringen

Als je op vakantie gaat naar Spanje, kun je een reisverzekering afsluiten. Controleer of deze reisverzekering betrekking heeft op medische zorg en bijvoorbeeld op annulering van de reis. Het voordeel van het afsluiten van een reisverzekering is het feit dat je hiermee vaak ook terecht kunt bij particuliere zorgaanbieders. Ook is het verstandig om even te controleren of de verzekeraar de kosten direct betaald of dat je de kosten moet voorschieten. Als je de rekening achteraf moet declareren, is het belangrijk dat je alle documenten goed bewaard.

Apotheken

In de apotheken in Spanje kun je medicijnen kopen of gewoon aankloppen voor medische informatie. Je kunt bij de Spaanse apotheken terecht met of zonder recept. Is de apotheek gesloten, bijvoorbeeld omdat het ‘s avonds laat is? Dan kun je een bezoekje brengen aan de dichtstbijzijnde 24-uurs apotheek.

Spoedgevallen

Ook in Spanje geldt het alarmnummer 112. Dit nummer kun je dus ook hier bellen in geval van een medische noodsituatie. De huisartsenposten in Nederland kun je vergelijken met de zogenaamde Centros de Salud in Spanje. Als je dringend medische hulp nodig hebt, kun je dan ook terecht bij deze gezondheidscentra.

Leave a comment