Costa del Sol – Wat heeft het vanuit Mijas te bieden aan 70Plus senioren

Costa del Sol – Wat heeft het vanuit Mijas te bieden aan 70Plus senioren

​MIJAS – Als je nog enkel denkt aan zon, zee en massatoerisme bij het horen van de naam Costa del Sol, sla je tegenwoordig de plank toch een beetje mis. De Zuid-Spaanse kust heeft – en had altijd al – zoveel meer te bieden dan dat! Een kleine greep.

We nemen het dorpje Mijas als uitgangspunt. Een waar model voor een heuse ‘pueblo blanco’, maar dan wel eentje die vlakbij de kust ligt. Mijas ligt min of meer halverwege tussen Málaga en Marbella. Vanuit dit dorpje is ook het binnenland met sfeervolle, landelijk gelegen dorpjes als Alhaurín el Grande, Guaro, Monda en Tolox makkelijk te bereiken. Aan stranden op een afstand vanaf tien minuten rijden van het dorp geen gebrek. Voor wie het prettig vindt allerlei voorzieningen bij de hand te hebben zoals winkels, strandrestaurants en ligbedden, kunnen we de brede en comfortabele stranden van Fuengirola aanraden. Een stranddag in een wat natuurlijker omgeving heb je in de richting van Cabopino en El Rosario in Marbella. Daar zijn de natuurlijke stranden wat smaller en worden ze met een fraai duinlandschap gescheiden van de bewoonde wereld. Wie liever zijn ambities op cultureel vlak wil waarmaken, kan in circa twee uur rijden  midden in het centrum van de fraaie steden Córdoba, Sevilla of Granada staan.

Málaga 
Dichterbij is er Málaga. Dé culturele hotspot van het moment met ruim dertig musea. Het aanbod was al zeer groot met het Picasso Museum, het Carmen Thyssen Museum, het Glasmuseum, het Automuseum en de talloze kerken, het Alcazaba en Gibralfaro-kasteel, om maar een paar voorbeelden te noemen. Heerlijk om hier met de senioren vakanties naar toe te gaan. Een jaar geleden kwamen daar echter nog wat pareltjes bij: het Franse museum voor moderne kunst Centre Pompidou opende een dependence in de haven van Málaga en het Museo Ruso, een dependence van het Russische staatsmuseum in Sint Petersburg, opende zijn deuren vlakbij het automuseum in de fraaie gebouwen van de voormalige tabaksfabriek. Genoeg te doen dus gedurende het senioren programma , als je al niet erg druk bent met het proeven van heerlijke tapas in een van de talloze moderne of juist authentieke restaurantjes die er in het historische centrum te vinden zijn. Om nog maar te zwijgen over de nieuwe gastromarkt Mercado Merced of een van de barretjes in de hippe wijk Soho, die is opgesierd met graffiti van internationaal bekende street artists.

Culinair Fuengirola
Ben je food lover dan kun je de culinaire wereld dichtbij perfect ontdekken vanuit bijvoorbeeld een unieke lokatie, Finca La Tierra Mijas, want er is de laatste jaren in Fuengirola een heus gastronomisch kwartier ontstaan. Rondom een gezellig pleintje achter het postkantoor in het centrum is het ene restaurant nog leuker en de ene menukaart nog lekkerder dan het andere. Probeer eens Casa Colón of El Picoteo. Sinds een maand ligt recht tegenover hetzelfde postkantoor ook een gastromarkt die luistert naar de naam Mercado la Galeria. Heerlijke wijnen, traditionele tapas en zelfs sushi worden hier geserveerd.

Sierra de Mijas
Is het meer de rust, ruimte en natuur die je zoekt, ook dan is de Costa del Sol een perfecte uitvalsbasis. Mijas ligt schilderachtig tegen het gebergte met dezelfde naam aangevleid. Vanuit het dorpje loop je naar de weg die er bovenlangs loopt en hier vind je het beginpunt van een stuk of vijf wandelroutes die allemaal een adembenemend uitzicht bieden op het dorpje zelf, de kust en de Middellandse Zee. Je kunt vanaf hier zelfs naar Ojén wandelen, een soortgelijk dorpje op circa dertig kilometer van Mijas vandaan op de flanken van de Sierra de las Nieves in het binnenland van Marbella. Mocht je meer wandelgebieden willen aandoen, rijd dan in ongeveer drie kwartier naar Refugio de Juanar vlakbij Ojén om vandaaruitdiverse routes te proberen. Eentje voert je naar de top van La Concha, de schelpvormige  berg die het decor vormt voor het mondaine Marbella.

Divers
Zoals we al noemden: dit is slechts een kleine greep uit het uiterst diverse aanbod. Want in Marbella is ook genoeg te doen. Of plan een dagtripje naar Gibraltar en ontmoet de Berber-apen, de vaste bewoners van’ The Rock’. Drink een cocktail in een van de hippe beachclubs in Marbella. Bezoek het surfersparadise Tarifa met uitgestrekte witte zandstranden en een fraai duinlandschap. Ga tussen eind november en eind april een dagje skiën in de Sierra Nevada. Of bewandel het beroemdste wandelpad van Spanje: El Caminito del Rey. Ontdek het zelf en boek snel een vakantie via LEUKS 70Plus Vakanties naar dit bijzondere deel van Spanje.

Leave a comment